2013. október 25., péntek

Mai alkotó tevékenységem... (Halloween)

This is Halloween! :D (Lassan eljön!)



Mivel akkor nem leszek gép közelben, mert KÖMT-ön leszek, azaz Kreatív Őszi Művészeti Találkozón, amit a Magyar Tolkien Társaság szervez, nem fogok tudni megemlékezni róla. Utána ugyan fogok a találkozóról írni, de most egy kicsit előre vetítek erre az átvett amerikai ünnepre.

Eredetileg a Halloween egy angolszász  hagyományra vezethető vissza, amit az első telepesek vittek át magukkal az Újvilágba. Okt. 31 éjszakája az a nap, amikor a halottak (a másvilág)és az emberek világa a legközelebb esik egymáshoz és a legvékonyabb a határvonal a kettő között.
A Halloween lényege a máglyákkal, ijesztő maszkokkal és  jelmezekkel a halottakról szóló megemlékezés, de legfőképpen a két világ határán mozgó szellemek, (akik át szeretnének jutni a mi világunkba), elijesztése volt.

Szeretném tisztázni hogy Halloween nem egyenlő a mi Mindenszentek ünnepünkkel, mivel Halloween Mindenszentek előestéjén Október 31.-én éjszaka van, Mindenszentek November 1. és Halottak napja pedig 2..

Akkor egy kicsit a mi kultúránkról is...
Én nagyon szeretem az angolszász hagyományt (nem a csokit vagy csínyt verziót), hanem az eredetit, mert jó beöltözni évenként 2x (a másik a farsang). Meg hát ilyenkor lehetek igazán boszi elememben, arcot pingálhatok, meg hajat színezhetek. :D
De megtartom a népem szokásait is, mert jó ha tudjuk, hogy a magyaroknál hasonló okból kifolylag alakult ki a Busó járás, és mellette rengeteg szép és tartalmas néphagyományunk, ünnepünk van, ha egy kicsit is vesszük a fáradságot és utánajárunk. Nekünk nincs Halloweenünk, de leginkább azért nincs, mert az ősmagyarok nem féltek a halottaiktól. Népünket egészen más halottkultusz jellemezte mint mondjuk a mexikóiakat, vagy a keltákat. A magyarok békében éltek a szellemvilággal, ősapáik, ősanyáik szelleme segítette őket, sőt még a temetkezési szokások is arról árulkodnak, hogy a cél a végső nyugalom volt, ahonnan nem fognak visszatérni. Nem véletlen, hogy kísértethistóriáink sem nagyon maradtak fönn a köztudatban.

Boszi énem a magyar hagyományokban hisz, de azért Halloween ünnepén nagyot fogok bulizni a barátokkal talpig öltözetben! :D



Ma délután pedig kifaragtam az idei töklámpásunkat otthon! Majd kirakom az erkélyre, hogy világítson az utca felé. Íme az eredménye!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése